Superr Girll


nak nombor phone?
Friday, 31 August 2012 | 05:27 | 0 Words



Langkah 1:
Masukkan 3 digit pertama no. tel bimbit anda. \\Tak termasuk tiga digit ( 01? )//

Langkah 2:
Darab dengan 80 ( X 80)

Langkah 3:
Tambah dengan 1 ( + 1)

Langkah 4:
Darab dengan 250 ( X 250)

Langkah 5:
Tambah dengan 4 digit terakhir no. tel bimbit anda

Langkah 6:
Sekali lagi Tambah 4 digit terakhir no. tel bimbit anda

langkah 7:
Tolak dengan 250(- 250)

langkah 8:
Bahagi dengan 2 ( /2)

okeyy, dah dpt? nahh kau ambik la nombor tu. helo? helo? ... tuuuttttttttttttttttttttt ...
weii; \spatutnya korang dpt 7 digit terakhir nombor phone korang. ta dpt? mmm, blajar math baik2:) /


Maksud pelbagai jenis bunga
| 05:24 | 0 Words




Assalamualaikum,

>Bismillahirrahmanirrahim<  Bca tittle. Pelik sket bunyi nya. haha. Terkejut sngat tadi dya email aq bnda ni. wahh, apa kejadah dya ni hantar email psl maksud disebalik bunga. Hwvr, info ni agak interesting~

Each of you terutama skali perempuan, mesti suka bunga kan. For me, i like orchid and lavender the best. Rose? ofcourse everyone love it. Bgi aq, Rose merah menyala paling lawa. kalau pegi ladang rose, mata kita mesti melekat kat rose warna merah menyala sbb warna dya attractive dan paling menonjol antara ros yg lain.
Jom cekidaut maksud jenis bunga yg anda anda smua suka.
  • Alstroemeria - Aspiring
  • Anemone - Fragile
  • Azalea - Abundance
  • Begonia - deep thought
  • Black-eyed Susan - Encouragement
  • Camellia - Graciousness
  • Pink Carnation -Gratitude
  • Red Carnation -Flashy
  • Striped Carnation - refusal
  • White Carnation - remembrance
  • yellow Carnation - cheerful
  • Daisy - innocence
  • Hibiscus - Delicate Beauty
  • Ivy - Fidelity
  • Jasmine - Grace and Elegance
  • Lavender - Distrust
  • Lilac - First Love
  • Calla - Regal
  • Orchid - Delicate Beauty
  • Pink Rose - Friendship
  • Red Rose - Passionate Love
  • White Rose - Purity
  • Yellow Rose - Zealous
  • Sunflower - Adoration
  • Pink Tulip - Caring
  • Purple Tulip - Royalty
  • Red Tulip -Declaration of love
  • White Tulip - Forgiveness
  • Yellow Tulip - hopelessly in love
  • Violet Tulip - faithfulness
okeyy, itu sahaja. 
Personaliti?
| 05:21 | 0 Words



Assalamualaikum,

tngok tajuk,.. lama gak aq pkir psal personaliti aq. yes, mmg buang masa sbb mna bole judge diri sndiri. Org lain adalah org yg paling tepat untuk judge diri kita yg ta sberapa ni. Nak tau psl diri sndiri, jgn tanya dpan cermin.

Let see,.. bnyak gilak blog yg post psl ni,.. aq ni pnn mnggedik jugak nk ckp psl ni kat blog usang ni. hehe,..

Tanah > anak pertama, kelima dan kesembilan
Mereka mereka ini dikatakan memiliki sifat merendah diri dan tak cerewet. Jugak digambarkan individu yang sentiasa bersifat tenang dan bijak mengimbangi emosi. Namun, mereka mereka ini jugak bersikap sambil lewa. hahaha.

Air > anak kedua, keenam dan sepuluh
haa, yang ni plak manusia manusia yang berjiwa sentimental dann .. snang sngat kuar air mata. Mereka mereka ini jugak merupakan golongan yang mengambil berat dan berusaha membahagiakan pasangan mereka. dorang ni jugak romantikk. wahaha. (aq ni!)

Api > anak ketiga, ketujuh dan kesebelas
okey, api plak golongan yang memiliki sifat tanggungjawab dan cekap melakukan apa jua perkara. dorang jugak boleh jadi pendengar dan penasihat yang baik. duduk dekat ngan mereka mereka ni kompom rasa selamat sebab mereka mereka ni selalu berhati hati dan peka dengan sekeliling.

Last skali, Angin > anak keempat, lapan dan keduabelas
hmm, mnusia mnusia ni bijak berkomunikasi dan sentiasa jaga adab sopan sbb tu mereka mereka ni disenangi org org sekeliling mereka tak kira tua muda. sifat manis mulut dan bijak berkata kata maybe akan membimbangkan sesetengah pihak namun tu la sifat semula jadi yang susah dikikis. cewahh. haa, dorang ni jugak dikatakan memiliki keinginan dan kemahuan yg tak tetap mcm angin. Lebih susah bila dorang ni terlalu cepat berubah hati dan menyebabkan dorang kerap tukar tukar pasangan =..=

Info ni bkn lahh 100% tepat. cuma ni kajian berdasarkan majoriti manusia seluruh dunia. Info ni jugak diambik dari email yg aq dpt bru bru ni:) okey, setiap org lain personaliti. faham ^..^
Wei, aq dlm katogari Air. Mmg susah nak deny bnda ni. sbb kbanyakkan nya btol kalu aq pkir2 balek. aq mmg sentimental sket n cepat  nangis tanpa sbb. hehe. tp, bab romantik ngan brusaha membahagiakan pasangan tu aq kurang pasti sbb aq ta penah pon rsa cm tu. u know me:) so, whats yours?


10 Fakta tentang gajah:)
| 05:18 | 0 Words


\\Assalamualaikumm// heyy, aq jmpa ni kat amazing animal facts. hee, saja mau share:) anda tau gajahh? okeyy, anda knal gajahh?  lol. haha.

Satu
Gajah adalah satu satunya Mamalia yg tak bolehh melompat.

Dua
Gajah boleh minum air sehingga 80 gelen air bersamaan 302.832943 liter dalam satu hari.wow:)

Tiga
Berat gigi gajah boleh mencapai seberat 3kg!

Empat
Gajah tidur berdiri o.O

Lima
sekor gajah bole hidup sampai 70 tahun dan keatas.

Enam
Gajah merupakan haiwan kebangsaan negara Thailand . mmm, smua tau psl ni kn? ><

Tujuh
Dalam satu hari, gajah boleh mengeluarkan tahi sebanyak 80 pound! wahh.

Lapan
Belalai gajah boleh mnyimpan 2.5 gelen air.

Sembilan
Gajah bole blajar sehingga 60 jenis arahan yg berlainan.

Sepuluh
Gajah mempunyai kadar degupan jantung yg perlahan.

okeyy, tu saja. babai dan wsalamm:)


Bersyukurlah...
| 04:52 | 0 Words

Assalamualaikum dan salam bertemu kembali.
“Kenapa lah hujan ni tak berhenti lagi?”… “Oh s**t!! Blackouttt!!”.. Itu adalah antara status yang diposkan didalam Facebook. Kenapa perlu merungut? Langsung tidak rasa bersyukur apabila diturunkanNya hujan. Kita seharusnya rasa bersyukur kerana negara kita tidak dilanda musim kemarau sampai berbulan-bulan malahan sepanjang tahun lamanya sebagaimana yang terjadi dengan negara lain contohnya negara Afrika. Kalau ‘blackout‘ pun dah nak bising. Bagaimana dengan mereka yang langsung tidak mendapat bekalan elektrik? Mereka juga mampu menjalani kehidupan seperti biasa. Oleh itu belajarlah untuk bersyukur!. Hentikan merungut dan mengeluh. Renung-renungkanlah….
Tips : Langsing Di Bulan Puasa
Thursday, 30 August 2012 | 18:41 | 0 Words



.Assalamualaikum ! ^^

Haii Semua . Hari Macam mana ? Korang semua puasa dakk ? HEHE . Bagi siapa yang tak pose tuh . Jangan tak pose . Jangan pandai-pandai pulakk nak buat cuti pose sendirik ye :) Dosa tuh !~

Ok . Di kesempatan ini , dah alang - alang bulan pose nih , Elly nak bagi lah sedikit tips langsing di bulan puasa ni :) 



 



Sumber : Google
**Hey , nak langsing macam Olive ni ke ?
Jom Baca Tips di bawah :)

1. Makan Mengikut Waktu
Untuk pengetahuan korang , pengambilan makanan semasa kita berpuasa tetap sama seperti waktu kita tidak berpuasa . Anda digalakkan mengagihkan pengambilan makanan dengan mengambil 2 sajian utama dan makanan ringan antasa waktu makan.Apa yang bezanya di sini ialah waktu pengambilannya. Contohnya kan , sepanjang bulan Ramadhan anda patut berbuka puasa dengan mengambil sajian ringan. Ini diikuti dengan makanan tengahari  , pada waktu malam dan mengambil snek sebelum tidur. Apabilah anda bangun sahur  , anda boleh ditafsirkan sebagai mengambil makan malam :) 


2. Elakkan makanan bergula
Jangan ambil makanan bergula yang tinggi kerana pada ketika ini tahap aktiviti fizikal menurun. Ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan tahap glukosa darah . 

3. Berhenti makan sebelum tidur
Waktu makan yang pendek sering menyebabkan kita berasa kesuntukan masa untuk mengisi perut. Cubalah sedaya upaya anda untuk makan empatjam sebelun tidur. Sekiranya gagal berbuat demikian , pastikan anda hanya menikmati snek @ makanan yang agak ringan sebelum tidur :)

4. Kuantiti Makanan yang kecil
Amalkannya sewaktu berbuka dan terus mengerjakan sembahyang Maghrib. Selesai sembahyang Maghrib , barulah makan malam :)

5. Amalan bangun sahur
Bangun sahur mengelakkan kita berasa terlalu lapar pada waktu siang hari. Rasa lapar yang keterlaluan boleh mendorong kita makan malam dengan kuantiti yang banyak ketika berbuka.

6. Awasi cabaran musim raya
Amalan sepanjang bulan Ramadhan pasti akan menjadi sia-sia jika kita bersikap gelojoh pada Hari Raya. Andainya tidak mampu mengelakkan "godaan " rendang , ketupat & lain-lain makanan yang berkalori tinggi , makanlah tetapi hadkan pengambilannya :) hee~


p/s : Haa , itu dia 6 tips yang boleh elly share dekat korang . Tapi , elly tak nakk kurus ! elly nak gemokk ! :)Ada takk tips nak bagi gomokkx ?? =) elly ni kurus je.
8 Perkara Mendatangkan Pahala Tanpa Beribadat ♥
Wednesday, 29 August 2012 | 04:28 | 1 Words


Jom ketahui apakah 8 perkara yang mendatangkan pahala tanpa beribadat ! huhu .

Bagi sesiapa yang tak berapa nak nampak tu , means "kurang jelas" . Boleh lah godek-godek stor cari Kanta Pembesar ye . Tak pun pergi kedai alat tulis ke cakap , Makcik , Kanta Pembesar satu ! Tak pun , guna teropong je . Ataupun cuba kecik-kecikkan mata korang yang besar tu . Mana tahu , boleh nampak dengan clear nanti . ehekk . Dahh~

Jom . Jom . Baca ! >_< 


 


SHARING is CARING  . CARING is LOVING . ♥
"Awak malu ke nak date dengan saya?"
| 04:17 | 0 Words


Salam Sejahtera :)



Perempuan : Awak.. Kenape aawak tak penah ajak saya tengk wayang atau keluar jalan2 macam pasangan lain?
Lelaki : Saje..
Perempuan : Saje ke atau awak malu nak kuar ngan saya?
Lelaki : Mana ada..

Perempuan : Kenape kita tak penah gayut malam-malam macam pasangan lain?
Lelaki : Sebab saya nak jimat kredit.
Perempuan : Sampai hati awak kan? Kenape ye kawan sayaa panggil kekasihnya ''sayang'' tapi awk tak pernah pun panggil saya ''sayang''?
Lelaki : Geli la perkataan tu.. Nak termuntah..

--> Perempuan tersebut terus merajuk selepas membaca ayat-ayat kekasihnya.. Beberapa minit kemudian dia menerima satu mesej..

Lelaki : Sy tak penah ajak awk kuar tngk wayang ngn jalan2 sbb nanti bila kita dah kahwin, awk takkan rasa boring nak kuar ngan sy dan sy nak saat tuh nanti menjadi kenangan kita yang paling romantik dalam hidup sy.. Lagipun, bukan ke tak elok kalau keluar berdua duaan? Mcm2 boleh terjadi kan? Sy tak nak gayut ngn awk mlm2 bukan sebab sy nk save kredit ke ape tapi sy tak nak diri sy hanyut dengar suara merdu awk.. Biarlah sy mendengarnya pada malam pertama kita nanti supaya sy akan lebih menghargainya.. Sy tak panggil awk sayang bukan sy geli nak panggil tapi biarlah sy panggil awk ''sayang'' bila kita jadi suami isteri nanti kerana awk takkan rasa bosan mendengarnya dan dpt menjaga hati saya dari tergoda dengan hasutan syaitan.. Sy sangat mencintai awk dan sy janji suatu hari nanti awk akan merasai ape yg orang lain rasa sekarang setelah kita sah menjadi suami isteri..

Perempuan : Sambil menangis terharu berkata " terima kasih bakal suamiku.. Aku amat menyintaimu.. Ya Allah, satukan lah kami dalam ikatan yg sah".. :') ♥ ♥
Ikhlas kita Allah saja yang tahu
Wednesday, 22 August 2012 | 23:08 | 1 Words


Assalamualaikum. Hai. Hello. Moshimoshi. Bercakap pasal ikhlas ramai yang pandang sebelah mata saja. Aku? Aku tak faham apa itu ikhlas. Aku konfius. Setiap benda yang aku buat, aku tak yakin aku ikhlas atau tidak. Orang cakap ikhlas itu membenarkan dalam hati, merelakan hati, buat something kerana Allah. Yang aku tau ikhlas ni senang tapi susah.

----------------------------
Ikhlas ialah kedudukan paling tinggi selepas Iman. Ikhlas adalah rahsia Tuhan sehinggakan para malaikat pun tidak tahu dan yang empunya diri pun tidak dapat mengesannya. Ia juga adalah penentu samada amalan diterima atau ditolak.

Terdapat para sahabat yang apabila mendengar tentang ikhlas mereka akan menangis. Mereka berasa tidak selamat dan tidak mungkin dapat memperolehi ikhlas kerana begitu tingginya nilaian untuk mendapat sifat ikhlas.

Islam tidak membenarkan seseorang mengaku ikhlas. Sesiapa yang mengaku ikhlas walaupun sebelum ini ikhlas maka secara automatik keikhlasannya terbatal.

Contoh-contoh yang dikatakan mengaku ikhlas;

Membantu seseorang sambil berkata,

"Ambillah, saya ikhlas."

Menolong seseorang tapi pertolongannya ditolak,

"Saya tolong awak ini ikhlas tetapi sedih kerana awak menolak."

Dalam menulis surat kita selalu mengakhiri dengan tandatangan,

"Yang Ikhlas."

Tiada sesiapa yang berhak mengaku ikhlas. Cuma berusaha moga-moga jadi ikhlas dan moga-moga diterima Allah.

Erti Ikhlas

Murni, bersih, jenisnya sahaja dan tidak bercampur jenis-jenis yang lain. Tidak dinodai seperti air yang tidak bercampur dengan sabun, tepung kerana apabila sudah bercampur dengan benda lain ia sudah tidak tulen lagi.

Begitulah dalam beramal - solat, zakat, membaca al-Quran, mengajar, berdakwah, menolong, motivasi, forum, ceramah, belajar semuanya semata-mata kerana Allah; kerana suruhan-Nya, kerana keredhaan-Nya, kerana arahan-Nya, kerana mentaati-Nya dan kerana patuh pada-Nya.

Jadi, perkara di atas adalah kerana-Nya yang satu. Tujuannya hanya satu, dan didorong oleh yang satu iaitu Allah. Mengabdikan diri kerana Allah dan tidak dicampur atau bercampur selain Allah. Itulah ikhlas, dorongannya hanya satu.

Sekiranya niat atau dorongannya telah tercampur atau terselit niat-niat yang lain selain Allah seperti riak, megah, glamor, pangkat, takut orang tidak suka, undi, uji kemampuan, hendak berlawan, hendakkan piala, hadiah, kerana kawan - maka keikhlasannya telah ternoda.

Untuk ikhlas, sebenarnya amat susah sekali terutama yang ada kaitan kepentingan umum atau orang ramai yakni yang terdedah kepada pandangan umum seperti berdakwah, mengajar, gotong-royong, forum, upacara memberi hadiah; lebih-lebih lagi orang yang tidak memikirkan hati lalu hati dibiar dan terbiar.



Bila kita ada niat yang baik untuk mengerjakan sesuatu. Aku percaya yang tu lah ikhlas. Bila kita menjaga hati dan berusaha untuk tidak menyakitkan hati orang. Orang akan cakap yang kita ni hipokrit. So memantul pulak. Kita pulak yang rasa sakit -.-
| 23:00 | 0 Words

tak jawab dosa,kalau jawab elly cyg korang..
pasti korang ngah upload gambar kat fb,twitter la macam2 la..
Tapi Elly tak.Kenapa? Oh sebab Camera Rosak !
Uwaaaaa :'(.sape2 tolong baiki kan?huhuu...
Tak dapat  nak ambil gambar ..Nasib baik cousin tolong upload gambar kan..Thanks Pak su & Faiz..Ye la sape taknak letak gambar kat fb atau twitter kan trololol..elly ni kan suka ambil gambar hahahah..korang dah dapat duit raya mestila dah dapatkan berapa korang dapat?Ceh!Elly ni nak spy ke hah? Elly baru berapa puluh je pasti korang dah berapa ratus kan..Kalau boleh nak raya ngan keng kawan muehhehehe elly nak letak gambar raya yg cousin elly ambil kan...
 Maii la tengok 





Ni la Elly..
Ni Mak long ngan Firas

Ni la kami..Elly,Faizul,Aiman dan Akmal

Ni la mama sy..cantikla mama posing

Mama ngah jaga firas ni..

Ni la fasha cousin elly..dia ni suka cubit org tau

Ni pak lang elly..cewahhh pak lang

cewahh!! Atuk pun tak nak ketinggalan jugak 

Ni la rumah antik yg unik ni

Ni la Faiz..

ok sekejap ye nak rehat jap..nanti sambung lagi ye

Iteww nak rehat sakit tangan nak type ni ok Bye











Elly lol lol
Friday, 10 August 2012 | 19:03 | 0 Words


Tumblr_lpc340yeyp1qit92oo1_500_large

Assalamualaikum, huhuhu sebelum tu tlg click dan click. Thanks bnyak2! Okay,straight to the point aq nak ckp yg aq da give up dengan 30 challenge yg ye ye je aq nak wat. hahaha, bru lepas day-3, ta larat dah nak wat. ohh apalah gunanya jikalau ada topik untuk ditulis tp tiada isi terkandung. Smua tajuk or topik diberi tak sesuai langsung dengan aq. ini lah akibat bertindak sebelum berfikir -.- 

Wahai Elly, apakahh maksud title anda diatas? Soalan yg sangat bijak! Dengan ini, terpaksalah saya berterus terang bahawasa nya tajuk kat atas tu hasil hentaman semata2. faham tak? mksudnya tajuk dan isi tak de kne mngena pon-.- ye, begitulah ayat bombastikk *wink wink 

Suka Bruno Mars? Suka lagu dia yg bertajuk "It will rain" ? lgu tu mmg sedap tapi kan,, (one click) jgnlah ikut nyanyi lirik dye. Why? sila rujuk keratan lirik dibawah ;

It will Rain
If you ever leave me, baby,
Leave some morphine at my door
Cause it would take a whole lot of medication
To realize what we used to have,
We don't have it anymore.

There's no religion that could save me
No matter how long my knees are on the floor, oh
So keep in mind all the sacrifices I'm making
To keep you by my side
And keep you from walking out the door.

tengok tengok! "There's no religion that could save me" -.- ohh bole murtad ni. I'm so disapointed in you, Bruno Mars,, LOL -.- aiseymen! terok btol dunia skang. korang pon jgn leka sngat :) ramai da tau psl ni. tp, ada jugak segelintir yg kurang tahu, so, apalah salahnya aq tolong bgtau :)

Oh sebelum terlupa, tahukah anda bahawa duit kertas tidak diperbuat drpd kertas :\ hahha! wang kertas diperbuat drpd kapas.  :) ada apa2 info yg best? share lah ngan aq. Sharing is caring kan? :) tngah boring ni -.- oh ya, thanks kpd mereka2 yg sudi jenguk, follow da komen blog pelik ni. serius, thanks!

okay lahh, disebabkan aq seseorang yg mementingkan rehat yg cukup, babai dan wsalam :)



setiap perkara ada hikmahnya. believe or not, just believe lahh.
| 18:41 | 0 Words



Assalamualaikum, ohh lamanya tak cekidaut blog kesayanganku ini. helo helo :D ya, seperti yang semua manusia berakal tahu, setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya. semuanya demi kebaikan kita sendiri. kadang-kadang, kita marah marah dengan takdir hidup sampai tak perasan apa mesej yang tuhan nak sampaikan kepada kita. sebab tu lah kita tak ada kemajuan dalam hidup.

Aku ada sorang kawan ni. First time aku jumpa dia, aku tak rasa dia boleh jadi kawan baik untuk aku. Tapi Allah maha mengetahui, adil lagi bijaksana. lalu dia kurniakan si dia ni untuk jadi kawan aku. bukan setakat kawan, tp kawan baik yang terbaik. There Qistina, don't judge the book by its cover. keep that in mind.

Dia sama ja dengan insan biasa kat luar sana tu. Dia budak yang memang baik dan tak bermasalah langsung. But who knows, insan seperti dia dah jalani hidup yang agak perit. First time dia story kat aku pasal hidup dia, aku serious tak percaya langsung. Dia langsung tak nampak macam that kind of person she told me. Sebak aku bila dengar cerita dia. Aku sendiri rasanya tak mampu kalau diberi ujian sebegitu rupa. maaflah ea aku tak bole bagitau detail. tp, benda ni memang satu pengajaran untuk aku. Dia dah bukak mata aku pasal dunia ni. kita rasa macam banyak dah yang kita tahu dan pengalaman pasal hidup ni. but actually we
know nothing.

Aku kagum sangat dengan dia. Kebanyakan mereka yang lalui dugaan mcm ni diusia remaja akan terpesong. Diorang biasanya memberontak dan seterusnya terjerumus dalam gejala tidak sihat. Tapi, dia lain. Dia ada azam tersendiri. Dia tahu keadaan dia, so, dia janji dengan diri dia untuk jadi someone berguna so that orang takkan pandang rendah dengan dia. Dia asalnya budak yang malas belajar dan agak lemah dlm belajar. Tapi experience mengajar dia untuk move forward. Dia tahu satu-satunya benda yang mampu ubah hidup dia cuma ilmu. Jadi dia usaha gigih. Dan insyaallah segala usaha dia tu membuah hasil satu hari nanti. 

Konklusinya, hehehh, dia seorang sahabat yang memang baik, no doubt. Dia share mcm-mcm dengan aku so that budak ktak bawah tempurung macam aku ni dapat bukak mata luas luas. Banyak yang aku tak discover. Thanks for you, my friend, you had taught me a lot. Aku akan sentiasa ingat kau. Sentiasa.

Sentiasalah bersyukur okay. May Allah bless all of you. Tyanks for reading yeah, bye and wassalam.


Mengapa perlu bersangka baik?
| 18:37 | 0 Words


319727_319143261502259_431863271_n_large


Tujuh sebab mengapa kita mesti bersangka baik;

Satu Kita mesti sentiasa bersangka baik kerana mungkin kita mempunyai sijil-sijil kecemerlangan kokurikulum atau akademik, tetapi kita tidak memiliki 'sijil' yang mengatakan bahawa kita antara yang dijanjikan syurga seperti 10 sahabat Nabi.

Dua Kita mesti sentiasa bersangka baik kerana manusia lain juga seperti kita yang mempunyai setiap detik peluang untuk berubah ke arah yang lebih baik. Mungkin semalam dia seorang yang kedekut tetapi tidak mustahil dalam sekelip mata, hari ini dia menjadi seorang yang pemurah dan mungkin tiada yang menyangka bahawa hari esok dialah yang paling ikhlas dalam memberi.

Tiga Kita mesti sentiasa bersangka baik kerana semua kita adalah bersaudara. Andai hati sahaja mudah berprasangka, bagaimana mahu menebar bahagia?

Empat Kita mesti sentiasa bersangka baik kerana percayalah setiap sesuatu yang berlaku pasti ada sebabnya. Usah mudah mengangkat jari telunjuk menghukum namun eratkan jemari membentuk persefahaman dan kesatuan hati.

Lima Kita mesti sentiasa bersangka baik kerana diri sendiri bukan seorang yang maksum dan sepi daripada melakukan dosa. 

Enam Kita mesti sentiasa bersangka baik kerana hanya Allah yang mengetahui segala isi hati orang lain. Adakah kita fikir kita seperti Tuhan yang boleh membaca isi hati orang lain? Na'uzubillah.

Tujuh Kita mesti sentiasa bersangka baik kerana kita hanya seorang hamba yang mesti taat kepada Penciptanya. Husnuszonlah sentiasa selama masih bernyawa!

"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa. Dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang. Dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain..."
(Surah al-Hujurat, ayat 12)

"Kenapa dia tak bertudung? Oh, mungkin kerana dia dibesarkan dalam suasana keluarga yang tidak menitikberatkan agama. Maka aku yang tahulah harus mengajaknya."

"Kenapa dia pulang ke universiti bersama seorang lelaki? Oh, mungkin itu abangnya kerana aku juga tidak mengenali siapa keluarganya. Atau mungkin sesuatu telah berlaku dalam perjalanan sehingga dia terpaksa menumpang lelaki tersebut."

"Kenapa dia ku rasakan makin menjauh tanpa sebarang SMS atau call? Oh, mungkin dia sedang sibuk menguruskan sesuatu. Aku sebagai sahabat mestilah memahaminya."

"Kenapa dia tak membalas senyumanku waktu berselisih ke kelas tadi? Oh, mungkin dia tidak perasan atau ada sesuatu yang membelenggu fikirannya waktu itu. Tidak mengapa, lain kali bisa memberi senyuman lagi."

"Kenapa dia mengumpat sedangkan dialah yang suka memberi tazkirah? Oh, dia juga seperti aku manusia yang sering melakukan kesilapan dan kadang-kadang terlupa. Aku dan dia sebagai sahabatlah yang mesti saling menasihati dan mengingatkan."

Seorang mukmin itu bersangka baik terhadap orang lain. Dihapuskan segala wasangka buruk yang terbit di dalam hati dengan alasan yang mungkin menjadi sebab sesuatu kelakuan dilakukan.

Dan seorang mukmin itu juga mempunyai sifat berhati-hati. Jangan bersangka baik tidak bertempat hingga meninggalkan langkah untuk berjaga-jaga.

Tatkala terbangun pada pukul 3 pagi, terdengar bunyi dari rumah jiran. Kelihatan susuk tubuh seorang lelaki yang bertopeng penuh di muka. Langsung tidak bertempat sangkaan baik mengandaikan bahawa tuan rumah yang bercuti di Pulau Langkawi baru sahaja pulang ke rumah sambil memakai topeng Spiderman sedang mengumpil pintu rumah sendiri.

Andai mulut tidak bisa berhenti daripada mengatakan sesuatu yang tidak berfaedah dan yang mungkin mengundang dosa, maka diam itu lebih baik.

Daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia berkata akan yang baik atau hendaklah ia diam. Dan barangsiapa beriman kepada Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia memuliakan jirannya. Barangsiapa beriman kepada Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia memuliakan tamunya." (Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim)

Wassalamualaikum.
People today forgot
| 18:35 | 0 Words

Tumblr_m5siytlqqd1r68l0uo1_500_large

Assalamualaikum. Brothers and sisters, Let's wake up from our dream. A dream where we forgot about who we are and for what we're breathing right now.


Mengejar Malam Lailatul Qadar
| 18:32 | 0 Words



5996631607_25343f8107_z_large

Assalamualaikum. Sedar tak sedar, hari ni dah hari ke-20 Ramadhan.  Kita sekarang ni dah masuk fasa ketiga iaitu pembebasan dari api neraka. So sekarang ni aku dalam dilema penyesalan tidak terhingga. Lagi 10 hari saja nak raya. Sedih weh. Terasa bulan ni aku tak isikan dengan ibadat2 pada tahap yang truely ohsem. Justeru, 10 hari ni aku akan berusaha untuk jadikan 10 hari terbaik dalam ramadhan tahun ni. Lagi pun ada Lailatul Qadar. 

Malam Lailatul-Qadar sunat dicari, kerana malam ini merupakan suatu malam yang diberkati serta mempunyai kelebihan dan diperkenankan doa oleh Allah S.W.T. Malam Lailatul-Qadar adalah sebaik-baik malam mengatasi semua malam termasuk malam Jumaat. Allah S.W.T. berfirman dalam Surah Al-Qadr 97: Ayat 3.

Maksudnya:

"Malam Lailatul - Qadar lebih baik daripada seribu malam."

Ertinya menghidupkan malam Lailatul-Qadardengan mengerjakan ibadah adalah lebih baik daripada beribadah pada seribu bulan yang tidak ada Lailatul-Qadar seperti sabda Nabi S.A.W.:

Maksudnya:

"Sesiapa menghidupkan malam Lailatul-Qadar kerana beriman serta mencari pahala yang dijanjikan akan mendapat pengampunan daripada dosa-dosa yang telah lalu."

Diriwayatkan daripada Saiyidatina Aisyah R.A bahawa Rasulullah S.A.W apabila tiba 10 hari terakhir bulan ramadhan, Baginda menghidupkan malam-malamnya dengan membangunkan isi rumah dan menjauhi daripada isteri-isterinya. Imam Ahmad dan Muslim meriwayatkan:

Maksudnya:

"Rasulullah S.A.W berusaha sedaya upaya dalam malam-malam sepuluh akhir Ramadhan melebihi usahanya daripada malam-malam lain."

Malam Lailatul-Qadar berlaku pada 10 akhir daripada malam ganjil bulan Ramadhan. Rasulullah S.A.W bersabda:

Maksudnya:

"Carilah malam Lailatul-Qadar pada sepuluh akhir bulan Ramadhan dalam malam ganjil."

Pendapat yang terkuat mengikut para ulama' bahawa malam Lailatul Qadar terkena pada malam 27 Ramadhan. Menurut Abu Ka'ab katanya,

"Demi Allah sesungguhnya ibn Mas'ud telah meyakinkan bahawa malam Lailatul-Qadar jatuh dalam bulan Ramadhan manakala Lailatul-Qadar pula terjatuh pada malam 27, akan tetapi dia enggan memberitahu kepada kami (malam yang tepat) kerana bimbangkan kamu tidak lagi berusaha mencarinya."

Daripada Riwayat Mu'awiyah:

Maksudnya:

"Bahawa Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda dalam malam lailatul-qadar iaitu malam ke 27."

Riwayat ini disokong oleh pendapat Ibn Abbas yang mengatakan bahawa surah Al-Qadr mempunyai 30 perkataan. Perkataan yang ke-27 bagi surah itu terjatuh kepada dhamir(hia) yang kembalinya kepada Lailatul-Qadar.

Imam Ahmad telah meriwayatkan sebuah Hadith daripada Ibn Umar R.A yang berbunyi:

Maksudnya:

"Sesiapa yang mencari Lailatul-Qadar, dia hendaklah mencarinya pada malam yang ke-27, carilah kamu malam Lailatul-Qadar pada malam yang ke-27. "

Aisyah R.A bertanya kepada Rasulullah, katanya:

"Ya Rasulullah S.A.W andainya aku mendapati malam Lailatul-Qadar, apakah doa yang patut aku bacakan? Rasulullah S.A.W berdoa dengan doa:

Maksudnya:

"Ya Allah! Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, oleh itu berilah keampunan-Mu untukku."

277910_326511457441616_1165291453_o_large

Kata sesetengah ulama, Lailatulqadar berlaku pada satu malam tertentu seperti malam 21 dan 23 Ramadan. Ini menurut Imam Syafie r.a dan sesetengah ulama kerana ada hadis Bukhari dan Muslim yang menceritakan Lailatulqadar berlaku pada malam tersebut sehingga Rasulullah saw sujud dan dahinya yang mulia masih berlumuran tanah pada malam itu. Ada sesetengah ulama, tidak menentukannya secara pasti dan ada juga ulama terutama dari kalangan para zuhad dan sebagainya mengira dengan hari permulaan puasa.

Menurut mereka sekiranya permulaan puasa jatuh pada hari :

Ahad atau Rabu = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-29.
Jumaat atau Selasa = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-27.
Khamis = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-25 Ramadan.
Sabtu = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-23.
Isnin = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-21.

Demikianlah kaedah yang diguna pakai oleh sebahagian ulama termasuk Imam Abul Hasan r.a. 
Tegas beliau: Aku tidak pernah terlepas malam Lailatulqadar tersebut dengan menggunakan kaedah ini.

Tanda Dan Alamat

Tanda dan alamatnya adalah banyak, antara lain malam itu sendiri berlalu dengan penuh keheningan dan tenteram, angin bertiup lembut sepoi-sepoi bahasa dan esoknya, pada pagi hari kelihatan langit agak redup dan cahaya matahari tidak begitu menyinari ruang angkasa dan macam-macam lagi.

Hikmah

Hikmatnya ialah apabila seseorang mengetahui malam Lailatulqadar tersebut, maka eloklah diperbanyakkan doa dan istighfar juga ibadat pada malam dan keesokannya, untuk mendapatkan fadilat hari yang penuh berkat dan mulia itu. Yakinlah apabila seseorang itu bersedia setiap malam Ramadan dengan ibadat, sekurang-kurangnya bersolat jemaah setiap waktu, Maghrib, Isyak dan Subuh, kata ulama dia pasti memperoleh fadilat malam Lailatulqadar

Oleh itu bersolatlah dengan tekun dan berterusan terutama pada bulan Ramadan al-Mubarak ini. Walau tinggal beberapa hari saja lagi malam-malam di bulan Ramadhan, pastikan kita menjadi juara diakhirnya nanti. Semoga Ramadhan kali ini menjanjikan kita kemenangan. Kemenangan melawan dan menguasai hawa nafsu. InsyaAllah.

-Past- | -New-