Superr Girll


Apa itu kasih , sayang , cinta ? --'
Thursday, 13 December 2012 | 04:08 | 1 Words

Assalammualaikum wbt





Kita tak pernah terlepas dari perasaan untuk menyayangi dan disayangi sesama sendiri. Kita sebagai manusia memang dilahirkan dengan fitrah untuk berkasih sayang. Skop kasih sayang amatlah meluas. Bukan hanya kasih sayang bersama pasangan kekasih. Kasih sayang pada keluarga, kawan-kawan malahan kepada haiwan. for this time , i would like to share bout it . So, apakah itu kasih , sayang dan cinta ?


Tiga perkataan yang nampak seakan sama untuk diterjemahkan, namun jika diteliti membawa kepada pengertian yang sangat berbeza. Pengertian tiga perkataan ini memberikan makna yang sangat mendalam untuk difahami. Emosi dan tindakan juga sebenarnya menggambarkan bahawa kasih, sayang dan cinta mempunyai perbezaan walaupun sedikit.

Kasih..

Kita sering mengucapkan kalimah basmalah yang membawa maksud “Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”. Allah SWT sebenarnya sangat mengasihi kita sebagai hambaNya. Dan jika kita halusi mengapa Allah SWT mengasihi manusia sudah tentu hanya kerana Allah SWT mempunyai belas kasihan terhadap hambaNya. Rasa kasih sebenarnya terselit rasa belas kasihan terhadap seseorang. Begitu juga Allah SWT mengasihi kita selayaknya kerana kita lemah dan perlu dikasihani.

Dalam hubungan sesama manusia, kasih kadang-kadang menjadi titik bermulanya rasa sayang dan seterusnya rasa cinta. Dari kasihan akan terbit rasa sayang yang begitu kuat. Sebab itu dalam Bahasa Melayu perkataan kasih selalunya digabungkan sekali dengan perkataan sayang. Jadi tidak hairanlah mengapa Rasulullah sendiri berkahwin dengan isteri-isterinya yang banyak kekurangan. Rasa belas kasihan kerana tidak mampu melihat kesusahan wanita-wanita yang kehilangan suami kerana syahid telah mengangkat baginda untuk menyayangi dan mencintai mereka sebagai isteri.

Sayang..


Perkataan yang sukar untuk dibezakan dan diterjemahkan terutama dalam hubungan perasaan sesama manusia. Menyayangi seseorang belum tentu mencapai tahap mencintai kerana menyayangi lebih luas skopnya berbanding mengasihi. Anda mungkin menyayangi sahabat anda, keluarga anda, guru anda atau sesiapa sahaja. Tetapi berbeza jika anda mengatakan bahawa anda menyayangi isteri anda. Kerana rasa sayang kepada isteri sebagai teman hidup memberikan maksud anda mencintai pasangan anda sedalam-dalamnya.

Namun fahamilah, sebenarnya rasa sayang sudah memadai untuk anda melihat pengorbanan yang bakal dilakukan oleh orang yang menyayangi anda. Pengorbanan yang mungkin dilakukan luar dari kebiasaan emosi manusia. Rasa sayang akan memberikan kesan yang berpanjangan sama ada anda sebagai orang yang menyayangi dan disayangi kerana rasa akan dapat dihalusi wujudnya keikhlasan dalam setiap tindakan yang dilakukannya. Keikhlasan inilah yang akan memberikan rasa sayang berpanjangan dan terus mendoakan kebahagiaan untuk orang yang tersayang.

Cinta..

Percintaan sudah tentu dikaitkan dengan rasa kasih sayang. Menggambarkan bahawa bila menyebut cinta sudah tentu akan ada rasa kasih dan sayang kepada seseorang. Bila mencintai seseorang, tersiratnya anda mempunyai rasa sayang yang ikhlas dan menerima diri pasangan anda seadanya. Anda hanya memikirkan dirinya, perkongsian hidup bersama dan juga kebahagiaan masa depan bersama.

Cinta terlalu kompleks untuk dihuraikan. Kerana cinta membawa pelbagai istilah yang memberikan maksud yang berbeza. Dalam satu pepatah arab, mendefinisikan cinta itu pekak dan buta. Rasa cinta yang terlalu mendalam akan memekakkan telinga untuk kita menerima segala nasihat daripada orang lain. Segala keputusan kebanyakannya diputuskan sendiri. Cinta juga akan membutakan mata untuk melihat kelemahan-kelemahan pada diri orang yang dicintai sekalipun nampak jelas di mata orang lain.

Cinta mampu memberikan rasa gembira kepada pasangan, tetapi cinta juga memberikan luka yang sukar untuk diubati. Cinta membahagiakan bila berjaya hidup bersama pasangan dan sangat memedihkan bila gagal. Itulah kelebihan dan kelemahan cinta. Kerana pengertian cinta selalunya disandarkan hanya pada manusia. Manusia tidak sempurna. Jika pengertian cinta ini disandarkan pada Allah Yang Esa, sudah pasti tidak akan wujud istilah putus cinta.

Sumber









aku rindu kau -,-
| 03:55 | 0 Words

Tumblr_mcrtikxwlg1qezzar_large

dari semalam sampai sekarang , I still can't sleep . I don't know what I think right now.  I feel so sad . I wanna crying . I miss her . Yes , I miss her so much . I'm waiting for her text started yesterday until now . what had happened ? =='. Is there something had happened that I don't know ? Ya Allah , why I'm so worry ? 

Ya Allah , I do miss her a lot . aku tertanya-tanya , adakah aku yang bersalah ? It's me ? If I make a mistake please do tell me . manusia tak pernah lari dari membuat salah . I'm not perfect , I make mistake , when I say sorry , I mean it :'( .

I'm so sorry if hurting you . That's not my will . I hope you will not leave me here alone. hanya Allah yang tahu bertapanyaa aku rindukan kau , rindunye aku pada kau . even though you are only my friend . please don't go away from me . I will miss all our moment .

but now , I just to know why you did not reply my text ? Why ? are you still busy ? Okey , walau macam mana sekalipun kau busy , please bagitahu aku . kalau aku ada salah dengan kau, bagitahu aku . jangan buat aku risau dan tak sedap hati dekat sini .aku tak nak kau pergi . we are best friend right ? kau ingat ? aku pernah minta kau jadi kawan aku , SELAMANYAA . untuk kongsi cerita dengan aku . aku mohon kau jangan pergi . ini permintaan aku yang kedua.

wherever you now  , please take care . one thing you should know , I really miss you . please do texting me after this . I'm waiting for it . and please dont break our friendship. I hope that sayang :'(

Facebook

Tumblr_mcpg4n78gy1ryz44so1_500_large
untitled :'3
| 03:48 | 0 Words

Assalammualaikum wbt



hello and evening to readers , just a simple post that I wanna write for today. I'm so tired for today. As you know today I have Painting class for 4 hours and above. dalam masa sehari saja belajar dua teknik . otak dah tergedik-gedik memberontak and set in mind dah tak boleh. and memang tak berapa nak boleh lah tadi. I'm going to die.Painting is the killer subject for me . I I did not fall in love withpainting. we are not compatible  each other .Tetttttttttttttttttttttttttttttt T________________T

untuk hari ini aku masih tak texting or chatting or on call dengan dia. masakan tak , aku texting mana ada reply . aku call siang tadi mana ada angkat . he  looks like ignoring me. why ? what my mistakes for this times ? I'm sorry if I make a mistake with you for this times. I really really miss you. Yeah , I know that you didn't miss me . because I know you are  so enjoy and happy spend your time at there. tahu laa seronok pun dapat enjoy dengan kengkawan tak kan lah sampai saya text sekali pun awak tak nak balass ? Centuu ? sangat tidak adil dan hal buat saya rasa geram and I hate you ~ Huh ! Awok ! once again , I miss you . jangan terlalu seronok , nanti lain jadinya. remember that ! and take care where ever you are. I hope you didn't forget me . Goodbye :/

17993_393950554017726_371448526_n_large




sun | Tumblr



12th December 2012 =)
Tuesday, 11 December 2012 | 20:23 | 3 Words
Assalammualaikum wbt


hello ! I still can't sleep. even though it so late and I should go to sleep because I have something to do tomorrow. mata nieh terbeliak lagi haa , serupa kucing kat atas tuh. tak tahu kenapa tak dapat nak pejamkan mata lagi. esok nak keluar . today is Wednesday and the date 12th December 2012 (12/12/12) Waw ! Shoo sweet and nice date right ? 12/12/12 is the last repetitive date that will be ever seen. tadi sebelum pukul 00:00 dekat facebook and twitter kecoh dengan tarikh tuh . kalau orang Kedah cakap qeyoh dengan tarikh tuh. some of them nak tarikh tuh special bagi diorang and same like last year 11/11/11. apa yang diorang nak tarikh tuh akan buat diorang bahagia dan ingat sampai bila bila. It just number and nothing special about it.  memang betul lah takdak yang special sangat pun tapi orang nak tarikh yang awesome tuh jadi kenangan dalam hidup diorang . yeah ! aku pun tahu takdak makna sangat dengan tarikh tuh tapi aku juga teringin nak ada kenangan dengan tarikh yang awesome . Hahaha . Okey ! *mukaa batak*

what I want on 12th December 2012 . I want to tell her that I miss her so much. nak berani kan diri nak cakap dekat dia yang aku rindu dia. and I hope she can be mine forever and ever . Yeah ! itu lah apa yang aku impikan denga tarikh itu. aku nak cakap dekat dia aku rindu dia. if she found me one day i will spend together with her. tapi hanya bertepuk sebelah tangan , kerana apa yang diinginkan aku pasti ia bukan milik aku. why ? because I know that she can find someone most better than me and spend  of together with her. Lalalala.

jadi dengan tarikh yang awesome nieh saya Ellysha Diana Bt Shahran nak bagitahu AWAK  , SAYA SAYANG AWAK ! and I hope our friendship till Jannah. biarlah persahabtan kita kekal buat selamanya . dan saya nak awak tahu , only you in my heart now. jika takdir mengatakan awak akan jadi milik saya suatu hari nanti saya akan pastikan saya mampu menjadi yang terbaik untuk awak selamanya sehingga ke syurga. saya nak awak jadi Imam dalam solat saya dan jadi pembimbing saya suatu hari nanti jika takdir menyebelahi kita. Awak ! saat ini saya merindukan awak . Terima kasih kerana sudi menjadi sahabat saya. 

so nothing special for me on 12th December 2012 . and I still waiting  for his text and I miss him . okey bye :/

#np : gerimis mengundang-SLAM . Jiwangggggggggggggggggggg siot :p




Friends
Sunday, 2 December 2012 | 06:58 | 0 Words

Assalamualaikum :)

Hmm, hati nie tetiba rasa sayu sangat lepas baca satu entri berkenaan "Kawan".Tetiba terfikir lah kan. Dalam dunia yang meluas nie, wujudkah "Kawan Sejati"? Elly pung tak tahu..

Bagi Elly kawan nie penting. Kita semua kena ada kawan. Kalau takdak kawan hidup nie umpama "kera sumbang".So aku nie manusia yang suka berkawan. Tapi aku jugak memilih nak berkawan. Tak semua org kita boleh rapat kan? Setakat nie ,Elly dengan kwn sekolah rendah still contact melalui "Twitter", "Facebook", Blogger" even kami semua tak selalu jumpa :')
 
Friendship Tumblr Quotes 


Friendship Quotes Tumblr 

 “But I will go get some peanut butter for all that jelly you have.”

“I am going to shove a knife up that ass of yours.”
 

I honestly would not change my friends for the world.
 

A best friend scolds you like a dad, cares like a mom, teases like a sister, irritates like a brother, & loves you more than a lover. 


REALLY LOVES THIS QUOTES <3 





-Past- | -New-